Kvinna går i mörker på gångväg i bostadsområde
1 av 2
Många kvinnor tycker att det känns osäkert att gå ute ensamma om kvällarna i Östersund. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Två tjejer står framför ett rött hus.
2 av 2
Moa Didriksson och Emma Persson. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Brott

Många kvinnor i Östersund känner sig otrygga

3:55 min

En av fem kvinnor i Östersund är orolig för att utsättas för sexuella övergrepp, trots att risken för att drabbas är liten.

Det är också närmare en tredjedel, 32 procent, av kvinnorna i Östersund som upplever en otrygghet när de rör sig utomhus kvällstid, visar nya siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Moa Didriksson och Emma Persson bor båda i Östersund, och de berättar att de ofta känner sig otrygga när de till exempel går hem själva på kvällen. 

 – Det är nästan hela tiden när man går ute själv. Ibland när jag går ute med min hund så pratar jag i telefon. Man vill ha någon form av trygghet ifall det händer något, då har man någon i luren, säger Moa Didriksson till P4 Jämtland. 

Ibland när jag är ute med min hund så pratar jag i telefon

I Östersund var det 6,6 procent av kvinnorna som i enkätundersökningen uppgav att de utsatts för sexualbrott 2016. Frågan ställdes brett - det kan handla om allt från kränkande kommentarer, tafsanden och ofredanden till våldtäkt. På skolan, jobbet, nätet, hemma eller utomhus. I Umeå, som ligger högst i Region Nord, låg siffran på 11 procent.

Samtidigt som oron att utsättas för brott är hög så är risken att utsättas för sexualbrott låg enligt polisen.

Peter Moberg är lokalpolisområdeschef och menar att det är svårt att svara på varför oron är hög, när utsattheten enligt antalet polisanmälningar är låg.

– Det kan ha att göra med när frågorna ställdes - om det var något som var aktuellt här i Östersund just för tillfället. Att man utsätts för brott i Region Nord är väldigt lågt och vi här i Jämtland ligger riktigt lågt. Även när det gäller sexuella ofredanden ligger vi lågt, säger han. 

Risken att utsättas för brott i Region Nord och Jämtland är väldigt låg.

I somras anmäldes två misstänka överfallsvåldtäkter i Östersund där polisen la ner utredningarna. Och för några år sedan gick polisen ut och uppmanade kvinnor att inte gå ut ensamma efter en rad olika brott mot kvinnor. Det är händelser som kan påverka den upplevda tryggheten enligt Peter Moberg.

– Det gäller för vår del att sprida att Östersund är en trygg plats att bo och leva i. Även att vi måste jobba vidare med vårt arbete för att öka tryggheten ännu mer. 

Enligt siffror från BRÅ polisanmäldes förra året 245 sexualbrott i Jämtlands län. Av dem var 84 våldtäkter/våldtäktsförsök. Siffrorna gäller båda könen och alla åldrar. Sju av de 84 anmälda brotten skedde utomhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista