Östersunds sjukhus psykiatri Region Jämtland Härjedalen fasad IVO
Läkaren anser att personalen inte får tillräckligt goda förutsättningar för att utföra god vård. Arkivbild. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Psykiatri

Patient tog sitt liv på psykavdelning - personal saknade livräddningskunskaper

2:39 min

En ung kvinna tog i våras livet av sig inne på en sluten avdelning inom psykiatrin. Nu slår en psykiatriläkare i Östersund larm.

När psykiatripersonalen försökte rädda hennes liv visade det sig att de saknade grundläggande hjärt- och lungräddningskunskaper. Det är ett tecken på att psykiatrivården i Östersund har allvarliga problem och lider av systemfel anser en läkare:

"Den vård som bedrivs på psykiatrin i Östersund är i mina ögon varken god eller patientsäker, vi i personalen får inte tillräckligt goda förutsättningar för att göra det möjligt."

Så skriver läkaren, som var på plats då den unga kvinnan tog sitt liv, i ett utlåtande till IVO, inspektionen för vård och omsorg. P4 Jämtland har varit i kontakt med läkaren, men han vill inte ställa upp med namn och röst för att han är orolig för att det kan påverka hans relation med arbetsgivaren.

Det finns inte tillräckligt med vårdplatser eller personal för att möta patienters behov, nedmonteringen av psykiatrin har gått för långt.

Det var i mitten av förra året som den unga kvinnan behövde tvångsvård på Östersunds sjukhus. Hon hade länge haft en allvarlig psykisk sjukdom med inslag av svårt självskadebeteende och ätstörningar på grund av upprepade övergrepp under uppväxten.

Patientens liv går inte att rädda, utan hon lyckas slutligen skada sig inne på avdelningen, vilket gör att hon senare avlider.

"Vid den här typen av situationer finns det grundläggande förutsättningar som måste vara uppfyllda för att arbetet ska fungera. Trots att jag har god erfarenhet av hjärt- och lungräddning tvingas jag konstatera att vi inte lyckades utföra basal hjärt- och lungräddning."

Det skriver läkaren i sitt utlåtande och menar att det varken fanns utrustning eller kunskap för att rädda liv på avdelningen. Nu har man tagit till sig av kritiken och Lisa Stjernen, enhetschef för akutvården inom psykiatrin, har skickat sin personal på fortbildning.

– Vi har infört hjärt- och lungräddning på hela kliniken. Att man kan gå det, säger hon.

Hur ska man förstå att den här kunskapen inte har funnits på ett sjukhus? Det låter ju som en ganska grundläggande kunskap?

– Det har funnits tidigare, men det är också så att det är väldigt sällan som vi använder oss av hjärt- och lungräddning och då måste man uppdatera den utbildningen. 

Men att man inte lyckades klara av situationen med den unga flickan i våras det är ett symptom på ett större problem, den slutsatsen drar läkaren i sitt utlåtande:

"Min uppfattning är att många i personalen försöker skydda sig själva mot att bli överbelastade, det riskerar att bidra till ett korrupt system där man i värsta fall skyller brister på andra. Det finns inte tillräckligt med vårdplatser eller personal för att möta patienters behov, nedmonteringen av psykiatrin har gått för långt."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista