Köttbullar, prinskorv och jansson.
1 av 2
Många människor vill ha ekologisk mat på julbordet men det finns företag som fuskar med ekomärkningen. Foto: Anders Wiklund / TT.
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/ Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/ Sveriges Radio.
Julmat

Se upp för ekofusk vid köp av julmat

Livsmedelsverket: Var vaksam om det är bra och billigt
1:18 min

Det är flera människor som väljer ekologiskt eller närproducerat på julbordet. Men det finns företag som felaktigt använder ekomärkning.

En Sifo-undersökning från förra året visade att åtta av tio ville ha ekologisk julmat. 

Samtidigt så förekommer det att företag använder sig av till exempel ekologisk märkning av varor, trots att de inte är ekologiska, enligt Aron Lindén som är statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Enklaste fusket är att man marknadsför det och säljer det som ekologiskt, men det är inte alltid ett ekologiskt livsmedel, säger han.

– Ekologiska livsmedel är ett mervärde i sig för många konsumenter. Då vill man ha ekologiska livsmedel och då kan den som säljer ta ut ett högre pris. Fuskar man med det dessutom så tjänar man mer på det, säger Aron Lindén. 

Om du misstänker att något inte står rätt till med en vara så ska du i första hand vända dig till kommunen, men det går också att tipsa Livsmedelsverket. Livsmedelsverket genomför också regelbundna kontroller av livsmedel och livsmedelsföretag.

En enkel grej är att om det är ett jättebra och billigt pris med något mervärde kopplat, så är det oftast för bra för att vara sant.

Det finns vissa saker att vara uppmärksam på när det ska inhandlas julmat. 

– Man ska absolut vara uppmärksam och vaksam på all information som ges om det livsmedlet man vill köpa. En enkel grej är att om det är ett jättebra och billigt pris med något mervärde kopplat, så är det oftast för bra för att vara sant, säger Aron Lindén.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".