Två händer som utbyter pengar mot droger.
Polisen uppmanar att alla som misstänker att någon använder eller säljer droger hör av sig. (Arkivbild) Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.
Narkotika

Polisen slår larm: Allt fler unga i Västjämtland använder droger

3:43 min

Polisen i Åre och Krokom slår larm om att narkotika blivit vanligare och mer accepterat bland unga i båda kommunerna.

– Vi möter problemen i skolor och i stort sett hela samhället, säger Kristofer Eliasson, polis i Åre kommun till P4 Jämtland.

Siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, och Brottförebyggande rådet, Brå, visar på samma utveckling.

Under tredje kvartalet 2017 anmäldes 17 narkotikabrott i Krokoms kommun. Det är fler anmälningar än något kvartal sedan 2006.

Enligt en undersökning om skolelevers drogvanor i Åre kommun som CAN gjort uppvisar årskurs 9 högst andel och gymnasiet näst högst andel när det gäller användning av narkotika sett till länet som helhet, när man jämför 2015 mot 2012.

Enligt polisen finns det många orsaker till varför narkotikabruket ökat. En är att narkotika följer med de stora turistströmmarna till Åre och att många fått en mer liberal syn på knark.

En annan är att narkotika har kommit in och blivit vanligare på asylboenden och HVB-hem. Där bor många människor som mår dåligt av att vänta på besked om upphållstillstånd.

– Minsta lilla misstanke, hör av er till oss. Hellre ett samtal för mycket än för lite, säger polisen Kristofer Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista