Två elever i tonåren, en kille och en tjej, står i korridor på skola
1 av 2
Eleverna Martin Lundmark Bakken och Wilma Vahlberg skulle vilja ha fler föreläsningar om droger. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Kvinna med kortklipp, gråsprängt hår och glasögon står vid kontorshylla
2 av 2
Biträdande rektor Kicki Wedin tycker att Mörsils skola uppmärksammar droger tillräckligt mycket. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Narkotika

Elever i Mörsil vill ha mer föreläsningar om droger

2:41 min

Ämnet droger tas upp tillräckligt mycket på Mörsils skola anser ledningen, men för lite anser elever som P4 Jämtland talat med.

Polisen slår larm om ökad användning av narkotika i Åre och Krokoms kommuner och menar att det finns för dåliga kunskaper om baksidan med att använda narkotika.

På Mörsils skola i Åre kommun finns inga speciella temadagar med droginformation, berättar biträdande rektorn Kicki Wedin. I stället för de in ämnet i den vanliga undervisningen och den hanteringen tycker hon är tillräcklig.

– Det gäller för lärarna att ta vara på när eleverna är intresserade utav, ställer frågor eller man hör diskussioner utav elever och då kan man få fiska litegrand också tar vi upp det och pratar under just den lektionen, säger hon.

Inom ämnet Idrott och hälsa finns droger med enligt målen, men sen kan man prata om det inom vilket skolämne som helst, säger Kicki Wedin.

Elever på skolan som P4 Jämtland pratat med menar att det skulle kunna vara mer diskussion kring droger.

– För mig har det varit tillräckligt eftersom jag inte håller på med det, men jag tror nog det kan göras mer. Jag tror...alltså att föreläsare kommer hit regelbundet, säger eleven Martin Lundmark Bakken.

Även eleven Wilma Vahlberg skulle vilja ha fler föreläsare som pratar om narkotika.

– Jag tycker att man ska ha minst tre varje termin, och inte bara om droger utan om allt, det kan vara mobbning... I alla fall tre föreläsningar varje termin för att påminna, och speciellt de personer som varit med om det själv, så de faktiskt ser vad som händer med människor som faktiskt har gjort det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista