Rådhuset Östersund vintertid
Problem med inomhusmiljön i rådhuset kopplas enligt oppositionspolitiker ihop med att inte underhållet skötts. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Samhälle

Eftersatt underhåll – Östersunds kommun utreder sina fastigheter

1:21 min

Östersunds kommun gör just nu en större utredning av sina fastigheter. Oppositionen pekar ut brister i både kontroll och underhåll.

Det är ett mycket stort antal fastigheter som kommunen äger. Allt från bostadshus till skolor, verksamhetslokaler, och idrottsanläggningar med mera. Del ett i arbetet är nu att ta reda på vad man äger och i vilket skick det är.

Från oppositionens sida välkomnas utredningen.

Jag tycker kommunen varit en dålig fastighetsägare och det vore bra om allt samlades i ett nytt bolag där man kan få till en rationell hantering av fastighetsinnehavet. Det har under många år varit dåligt med underhåll, säger Centerns Bosse Svensson.

Även Moderaterna framför kritik mot hanteringen och ekonomidirektör Unto Järvirova säger inte emot.

– Kommunfullmäktige har ökat på fastighetsunderhållet med 4 miljoner kronor per år i en fyraårsperiond. Så det är en signal att man vill satsa så att vi inte hamnar på efterkälken allt för mycket, säger Unto Järvirova.

Eller en signal att det varit eftersatt?

Det finns utredningar som pekar på att vi kanske skulle satsat mer pengar tidigare, ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista