Malin Bergman (C), ordförande i socialnämnden i Krokoms kommun.
Malin Bergman (C), ordförande i socialnämnden i Krokoms kommun. Foto: Jimmy Halvarsson/Sveriges Radio
Socialtjänsten

Stämpelklocka ska stoppa fusk med arbetstid i Krokom

5:18 min

Socialnämnden i Krokom vill införa stämpelklocka för att komma till rätta med arbetstidsfusket som avslöjats inom omsorgen i kommunen.

Som vi tidigare berättat har det förekommit att personal tvingat personer med funktionsnedsättning att lägga sig tidigt, så att personalen kunde gå hem tidigare.

På onsdagen hade socialnämnden i Krokom ett extramöte för att få information om vad som hänt och bestämma och vilka åtgärder som ska genomföras.

– Delvis handlar det om en kontrollpunkt och det är att man behöver säkerställa att personalen är på sitt arbete när de ska. Det är att införa ett stämpelklockesystem helt enkelt, säger Malin Bergman (C) som är ordförande i socialnämnden i Krokoms kommun.

Andra åtgärder som vidtas är att gå igenom vilken värdegrund som gäller inom socialförvaltningen och arbeta med den under varje arbetsplatsträff framöver samt att se om det går att ta fram ett dokument som varje nyanställd ska skriva under, där denne förbinder sig att arbeta i enligt med värdegrunden. 

Nämnden vill också se till att det finns ledarskap på varje enhet och gå igenom och repetera rutiner för Lex Sarah-anmälningar. 

 – Det har har ju varit väldigt uppmärksammat i media. Den fakta vi har är att det är ett boende det handlar om och en brukare som blivit drabbad, säger Malin Bergman. 

Det här var ju känt inom socialförvaltningen redan i maj. Varför dröjde det så länge med en anmälan?

– Det handlar om ett missförstånd mellan socialchefen och en annan anställd.

Vad händer nu?

– Sex åtgärdspunkter har vi tagit fram i dag. Socialchefen tar med dem till sin ledningsgrupp och ger den i uppdrag att arbeta vidare. Vi kommer att följa upp hur arbetet går varje gång vi träffas i socialnämnden under våren, säger Malin Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista