Flyktingboendet Grytan. Foto: P4 Jämtland / Sveriges Radio
Migrationsverket har beslutat att Grytans asylboende ska avvecklas. Foto: Sveriges Radio
Migration

Asylboendet i Grytan stängs

3:46 min

I februari 2018 avvecklas asylboendet Grytan utanför Östersund. De asylsökande flyttas till andra boenden.

Flyktingförläggningen Grytan i Brunflo avvecklas, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Den 28 februari nästa år ska boendet ha stängt igen och de asylsökande som bor där kommer att erbjudas boende i första hand i de lägenheter som Migrationsverket hyr runt om i länets kommuner.

– Räcker inte de platserna är det lägenheter på annat håll i norra regionen, säger Håkan Hansi, chef på Migrationsverket region Nord.

Det är betydligt färre personer som söker asyl i Sverige jämfört med de senaste åren. Därför ska Migrationsverket under vintern och våren avveckla alla asylboenden som myndigheten upphandlat, totalt 58 stycken, varav Grytan är ett.

– Det är tråkigt att behöva avveckla ett väl fungerande asylboende där asylsökande trivs och många volontärer visat ett otroligt engagemang, säger Håkan Hansi.

Migrationsverket informerar under dagen de boende på Grytan om att asylboendet avvecklas. Asylsökande som vill har möjlighet att ordna med ett eget boende, skriver myndigheten, till exempel hos vänner eller släktingar. De som redan har fått beslut om uppehållstillstånd kommer att få en plats i en anvisad kommun.

Enligt avvecklingsplanen ska alla tillfälliga asylboenden vara avvecklade senaste i juni nästa år och det innebär att även asylboendet i Åre och i Åsarna kommer att stängas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista