Tre elsäkringar i ett elskåp med sladdar till och från
På bilden från polisens förundersökning syns hur mannen kopplat in strömmen direkt på huvudsäkringen, och på så sätt gått förbi elmätaren. Foto: Härjeåns Nät
Brott

Stal ström från kraftbolag – kopplade förbi elmätaren

Kraftbolaget fattade misstankar när elmätare inte gjorde utslag
1:15 min

En man åtalas för att ha stulit ström från kraftbolaget Härjeåns. Enligt åtalet ska mannen ha kopplat förbi elmätaren på en stuga i Härjedalen och på så sätt ha använt ström utan att betala för den.

Det var när en elmätare i Härjedalen inte gjorde utslag för någon strömförbrukning, som personalen på kraftbolaget Härjeåns fattade misstankar.

Elmätaren fanns vid en nybyggd stuga, och när en i personalen kontrollerade den, visade sig det att någon kopplat en kabel direkt på huvudsäkringen, till stugan.

Eftersom kabeln är kopplad före mätaren, har stugan fått ström utan att det märkts på elmätaren. Och inte heller på elräkningen för stugans ägare.

Det hela polisanmäldes i samband med kontrollen i januari 2016.

Av förhören med Härjeåns personal framgår att kopplingen är gjord av en kunnig person och inte helt lätt att upptäcka om inte elskåpet öppnas.

Stugans ägare är en äldre kvinna som sällan är i stugan och polisens intresse riktades istället mot hennes son, en man i medelåldern.

Efter förhör erkände han sitt brott och åtalas nu för olovlig kraftavledning.

Åklagaren vill att mannen döms till dagsböter på dryg 10 000 kronor.

Härjeåns å sin sida vill ha tillbaka pengarna för arbetsinsats och transport till och från stugan, drygt 8000 kronor.

Hur mycket som ström som mannen förbrukat i stugan är omöjligt att veta, därför avstår kraftbolaget från något anspråk på ersättning för förlorade intäkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".