Storsjöflaket 13 december 2017
Storsjöflaket 13 december 2017, sett från Ås. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges Radio
Vintertecken

Nu ligger isen på Storsjöflaket

På luciadagen 13 december frös Storsjöflaket till is rapporterar Andreas Gyllenhammar.

Andreas, som tillsammans med sin pappa meteorologen Roger Gyllenhammar, för statistik över när isen på Storsjön lägger respektive lossar, skriver såhär i rapporten:

"Vintern i Jämtland har i år inletts med rätt stabil kyla och lugna väderförhållanden vilket gjorde att igår eftermiddag, dvs på luciadagen, frös Storsjöflaket till is.

Att detta sker den 13/12 gör att vi efter ett antal år med sena isläggningar nu fick ett ”normalår”. Medelisläggningen, sedan tidsserien med stadigvarande isdata från Storsjön inleddes redan 1870, är den 16 december.

Vi får backa till vintern 2012/2013 för att hitta en så pass tidig isläggning. Däremot är det långt senare än isläggningsrekordet som innehas av vintern 1968-69 då sjön knäppte igen redan den 10 november.

Det är naturligt med en hög variation i isläggningsdatum, eftersom det är starkt väderstyrt, och vill man leta klimatförändringssignaler så gör man det enligt forskarna bättre i islossningsdatum. Där syns en tydligt förkortad isperiod på Storsjön de senaste 30 åren och vi får numera vanligtvis titta i slutet av april istället för i mitten av maj för att se då Storsjöns is bryter upp. Vi återkommer då (om inte nåt oförutsett inträffar med isen innan)."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista