Blodbrist på Östersunds sjukhus. Anneli Markgren, sektionssamordnare Storsjötappen.
Det är blodbrist på Östersunds sjukhus inför jul- och nyårshelgerna. Anneli Markgren är sektionssamordnare på Storsjötappen. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Vård

Brist på blod gör att sjukhuset kan tvingas ställa in operationer

Anneli Markgren: Vissa blodgrupper som vi har väldigt lite av
3:40 min

Inför jul och nyår är det stor brist på blod på Storsjötappen i Östersund. Det är främst blodgrupperna A och 0 negativ som fattas.

– Alltid före storhelger brukar de vara en nedgång, så vi brukar försöka ringa in våra givare inför sådana här helger. Vi ringer nu och vi ringde förra veckan, säger sektionssamordnare Anneli Markgren.

Lyckas sjukhuset inte få in mer blod finns risk att man tvingas ställa in operationer och undersökningar som inte är akuta.

I lagret på Storsjötappen i Östersund syns det tydligt att flera lådor som ska vara fyllda med blodpåsar, är tomma. Det är främst brist på blodgrupperna A och 0 negativ. Problemet är att det kring storhelger är många röda dagar. Det går inte heller att fylla upp lagret för tidigt innan jul, eftersom blod inte får lagras längre än sex veckor.

– Risken finns, i och med att det är sex veckors hållbarhet så måste vi hålla oss på gränsen, vi vill inte ta in för mycket. Det är länge sedan det var såhär lite, säger Axel Robertsson som är biomedicinsk analytiker på Storsjötappen. 

Det är länge sedan det var såhär lite.

Axel Robertsson poängterar ändå att de är förberedda om det skulle ske till exempel en olycka.

– Normalt sett klarar vi en olycka, men sker det fler så går det fort nedåt och då blir det stora problem. Går det åt ett 40-tal till så kan vi behöva köpa blod från andra centraler. Vi uppmanar de som vill lämna blod att boka en tid, för att undvika köbildning, säger han. 

I snitt kommer det in 20 till 30 blodgivare på en dag. Men de senaste veckorna har inte lika många kommit dit.

– Jag vet inte varför men vi har haft väldigt få som har kommit nu de här sista en till två veckorna. Man kanske håller på med sitt julstök, säger Anneli Markgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".