Man sitter på blå soffa.
Masoud utvisas efter att ha tagit ett jobb som inte annonserats ut. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Migrationsverket

Masoud var två dagar sen med ansökan – då skickades hans ärende till polisen

Masoud: Jag hoppas att det löser sig på något sätt
4:28 min

Masoud var sen med en arbetstillståndsansökan, fyra år senare fick han reda på att Migrationsverket skickat ärendet till polisen.

Masoud är iransk medborgare men kom till Sverige och Östersund för att studera på Mittuniversitetet. Efter studierna fick han jobb som modersmålslärare och studiehandledare på Grevåkerskolan i Hammerdal.

Men för fyra år sedan var Masoud sen med en ansökan, och nu har Migrationsverket polisanmält honom för att ha jobbat illegalt i Sverige. Det här var Länstidningen först att berätta om.

– Det finns massa utländska studenter i Sverige som försöker göra sitt bästa här, det känns orättvist att bli polisanmäld för något sånt här, det är inte det Sverige jag respekterar, säger Masoud.

Enligt Migrationsverket handlar det inte om tiden som ansökan skickades in, utan om att det resulterade i att han arbetat i Sverige illegalt.

– Vi har en skyldighet att anmäla om vi misstänker att något är fel, sen får polisen utreda om det finns något brott. Vi misstänker att han arbetat i Sverige utan arbetstillstånd, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket.

När Masoud fick polisanmälan i sin hand så ville han inte stanna kvar i Sverige, men det ändrades efter att Länstidningen publicerade artikeln om Masoud förra veckan, på grund av all kärlek han möttes av.

– Jag fick väldigt fina kommentarer från mina vänner och folk i Jämtland, det har jag blivit väldigt glad och tacksam för, säger Masoud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".