Person i färd med att stoppa en tuggummipåse i jeansfickan
Politikern ursäktade sig med att tuggummit, för 12 kronor, behövdes inför ett tandläkarbesök. (Bilden är arrangerad) Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Politik

Snattande (S)-politiker uppmanas lämna sina uppdrag

Lokal partiordförande: Har förbrukat förtroendet
1:04 min

En S-politiker med uppdrag i fullmäktige i både Härjedalens kommun och Region Jämtland Härjedalen uppmanas lämna sina förtroendeuppdrag efter att ha snattat ett paket tuggummi.

Den socialdemokratiska politikern ertappades med att ta ett paket tuggummi värt tolv kronor utan att betala för det. Enligt butiksägaren bad politikern då om ursäkt med förklaringen att denne skulle till tandläkaren och inte hade hunnit borsta tänderna, samt lovade betala senare.

Detta är en ursäkt som ordförande för Härjedalens socialdemokrater, Gottfrid Jonsson, inte tycker duger. Nu uppmanar han politikern att avsäga sig sina uppdrag.

– Visst är det en bagatell sett till summan och värdet, men det är handlingen som är stötande. Det är ju ett förtroendeuppdrag man har som politiker och händer det något som detta så har man väl förbrukat förtroendet, säger han.

Politikern är ordinarie ledamot för Socialemokraterna i både Härjedalens kommunfullmäktige och i Jämtland Härjedalens regionfullmäktige. 

Socialdemokraternas gruppledare i Region Jämtland Härjedalen, David Adervall, delar Gottfrid Jonssons uppfattning och kommer även uppmana politikern att lämna sina uppdrag i regionen.

På grund av det låga värdet på varan kommer butiksägaren inte att polisanmäla händelsen.

P4 Jämtland har sökt politikern för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".