Bostadsrättsföreningen Östersundshus nr 35 - vid Blå Center.
En av de högst belånad i länet är bostadsrättsföreningen Östersundshus nr 35 - vid Blå Center. Foto: Filip Gustafsson Högman/Sveriges Radio
Privatekonomi

Här finns landets mest skuldsatta bostadsrättsföreningar

1:32 min

Några av de mest skuldsatta bostadsrättsföreningarna i Sverige finns i Östersund och Åre.

Köpare av bostadsrätter bör vara uppmärksam på högt skuldsatta föreningar. Risken är att bostadsrättsföreningen går i konkurs och köparen förlorar sin insats.

Det är väldigt ovanligt. Det sker i väldigt små föreningar. Det finns väldigt mycket saker som händer innan, exempelvis att man höjer avgifterna. eller att man tar in ett kapital, det vill säga att medlemmarna skjuter in pengar, säger Hampus Dahlstedt, på upplysningsföretaget Allabrf.se.

De högst belånade bostadsrättsföreningarna finns i Stockholm med skulder på uppemot 62 000 kronor per kvadratmeter.

I länet finns den högst belånade bostadsrättsföreningen i Jämtlands län finns i centrala Åre - Mörviken 2:66 - med skulder på 16 048 kronor per kvadratmeter, enligt siffror från 2016.
Men deras orförande Jan-Åke Erlingson är inte oroad.

 – Föreningsmedlemmarna är jättestarka, så jag är inte det minsta orolig, säger han.

Näst högst belånad i länet är bostadsrättsföreningen Östersundshus nr 35 - vid Blå Center - med närmare 16 000 kronor per kvadratmeter.
Inte heller deras ordförande Nils-Olof Simonsson är orolig.

– Det beror på att vi har ett bra ränteläge och vi har våra lån bundna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista