Bredband, bredbandsutbyggnad, fiber, fiberutbyggnad
15 000 abonnenter som blivit utlovade en fiberleverans innan årsskiftet kommer inte att få det på grund av Trafikverkets långa handläggningstider. Det menar fiberbyggarnas branschorganisation. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio
Bredbandsutbyggnad

Trafikverkets handläggningstider sinkar fiberutbyggnaden

1:21 min

Trafikverket har för många fiberärenden på sitt bord och handläggningstiden är just nu längre än vad den får vara enligt Väglagen.

Fiberutbyggnaden på landsbygden har exploderat det senaste året. Inte minst sedan regeringen i december förra året skärpte sin utbyggnadsstrategi till att 95 procent av hushållen ska ha fiber på minst 100 Mbit/sekund år 2020.

Men Trafikverket, som är den myndighet som framför allt handlägger vägärenden utanför tätort, hänger inte med. Det menar fiberbyggarnas branschorganisation.

– Vi har 3 000 ärenden i kö.  Lågt räknat så är det 15 000 abonnenter som har blivit utlovade en leverans innan årsskiftet men som inte får det om inte Trafikverket håller fyramånadersgränsen enligt väglagen, säger Kajsa Frisell, näringspolitisk expert på It- och telekomföretagen, som i en skrivelse kräver att Post- och telestyrelsen vidtar åtgärder för att korta handläggningstiderna.

Enligt Trafikverket beror de långa handläggningstiderna främst på resursbrist, men också på att ansökningarna inte håller tillräckligt god kvalitet. Handläggningstiden ligger just nu på fem månader, men enligt väglagen får det inte ta längre tid än fyra månader.

– Det här är något som vi jobbar med. Det är ett lagkrav och det vill vi uppfylla, säger Ylwa Arebratt som är enhetschef för ledningsärenden på Trafikverket.

Trafikverket har utökat antalet handläggare och under hösten har de gått från 27 till 53 personer som jobbar med det här.

– Nu under december ser vi att vi bryter trenden och betar oss ner i kön med ärenden. Så jag tror att under januari, fram i februari så kan vi se en större skillnad, säger Ylwa Arebratt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista