Man i torn på flygplats.
1 av 2
Kalle Olsson (S), riksdagsledamot från Jämtland besökte flygledningstornet på måndagen för att lära sig mer om konsekvenserna vid en fjärrstyrning. Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Två mån diskuterar.
2 av 2
Kalle Olsson (S), pratade bland annat med flytrafikledningens operativa chef på Åre Östersund Airport, Kenneth Ericsson (t.v.). Foto: Caj Källmalm/Sveriges Radio
Flygtrafik

Kalle Olsson (S): Säkerhetsrisker med flygledning på distans

1:34 min

Riksdagsledamoten Kalle Olsson (S) varnar för säkerhetsrisker med fjärrstyrd flygledning vid besök i flygledartornet på Frösön.

Det blev en hel del frågor och diskussioner kring det dagliga arbetet när Kalle Olsson, Socialdemokratisk riksdagsledamot från länet, besökte flygledningstornet på Åre Östersund Airport.

Kalle Olsson sitter själv med i försvarsutskottet och ser flera säkerhetsrisker med att fjärrstyra flygledningen från Arlanda. Men han ser även problem med att kompetent arbetskraft försvinner från länet och fick under dagen lära sig om flera andra risker med att flytta personalen från Frösön till Arlanda.

– Det var framförallt intressant att stå uppe i tornet och se hur de jobbar men också samspelet mellan flygledarna och de som jobbar nere på banan, som just i dag var snöröjare, säger Kalle Olsson efter sitt besök i flygledartornet.

Det var framförallt intressant att stå uppe i tornet och se hur de jobbar.

Några av de saker som diskuterades var väderrelaterade saker som snö och dimma men också sikten då man inte är på plats och hur man behöver lösa trafiksituationen då nästan hälften av alla flygärenden på Åre Östersund Airport inte är schemalagda. Kalle Olsson hoppas att beslutet att flytta flygledningen inte förhastas utan att man väntar in försvarsutredningen.

– Jag sitter ju själv i försvarsutskottet och ser i första hand på säkerhetsmässiga aspekter men sedan finns det ju också regionalpolitiska aspekter på detta också för det är ju viktiga jobb för orten här i Östersund och Jämtland. Och dessa hänger ju även ihop, för flygledare är en central kompetens för att hålla igång flygplatserna som behöver finnas i hela landet när man exempelvis går in i högre beredskapslägen.

Hur sannolikt är det att beslutet kommer ändras?

– Den frågan kan inte jag spekulera i utan det är regeringen som bestämmer men mitt uppdrag är att framföra den kritik och de viktiga argument jag ser för att man ska gå försiktigt fram i den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista