Östersunds sjukhus psykiatri Region Jämtland Härjedalen 2
35-åringen arbetade totalt 20 dagar på psykiatrin i Östersund för några år sedan. Enligt enhetschefen Håkan Löfvenberg jobbade mannen aldrig ensam utan gick på introduktion. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Brott

Jobbade som sjuksköterska med falsk legitimation – döms till fängelse

En 35-årig man som med falsk legitimation jobbat som sjuksköterska har dömts till fängelse.

Mannen har jobbat inom vården på flera platser och sjukhus runtom i landet, däribland en kort period för några år sedan inom psykiatrin i Östersund.

Enligt Håkan Löfvenberg, som då var enhetschef på vuxenpsykiatrin i Östersund, så ska 35-åringen ha skickats hem efter några veckor, då det under introduktionen var uppenbart att han inte kunde sitt jobb.

– Vi insåg ganska snart att han inte kunde det han utgav sig för att kunna, säger Håkan Löfvenberg till P4 Jämtland.

Mannen hade då en sjuksköterskelegitimation utfärdad från Socialstyrelsen som han fått med falska examensbevis som grund.

35-åringen döms nu till ett års fängelse vid Göteborgs tingsrätt för totalt sex fall av brukande av falsk urkund, varav ett fall anses grovt.

Mannen själv nekar till brott och domen är överklagad till hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".