Person skriver meddelande på mobiltelefon
Köpare hade betalt kvinnan för olika typer av smartphones som legat legat ute till försäljning på nätet. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Brott

Tog betalt för mobiltelefoner 27 gånger – döms för penningtvätt

En 52-årig bedragerska lurade 27 personer att köpa mobiltelefoner som inte fanns på auktionssajten Tradera.

Nu döms hon vid Östersunds tingsrätt till fängelse i fem månader för bland annat penningtvättsbrott.

Totalt handlar det om närmare 120 000 kronor som personerna betalade in via Swish till kvinnans konto i tron om att köpa en mobiltelefon.

Två av de målsägande är från Jämtlands län, de övriga från olika delar av landet. Kvinnan själv bor i mellansverige.

– Den här typen av bedrägerier blir vanligare och vanligare. Det är lättare att spåra pengarna när det sker kontohändelser, och Swish kan man koppla till telefonen, säger åklagaren Frida Molander till P4 Jämtland.

Kvinnan nekar till brott. Hon dömdes däremot för bedrägeri i 16 fall till skyddstillsyn bara veckan innan pengarna från potentiella mobiltelefonköpare började strömma in på hennes konto under sommaren 2015.

52-åringen döms också att betala tillbaka pengarna till köparna.

Kvinnan åtalades för penningtvättsbrott och inte bedrägeri eftersom åklagaren bedömde att det var svårt att bevisa att det just var den 52-årige kvinnan som lagt upp annonserna på internet.

– Det vi kan se är att det är hon som tagit emot pengarna, och det är penningtvätt, säger åklagaren Frida Molander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".