Psykiatri Johanna Östersunds sjukhus Region Jämtland Härjedalen3
"Även om man ska känna sig säker på avdelningen så gör man ju inte alltid det", säger Johanna, som egentligen heter något annat. Arkivbild. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Psykiatri

Johanna vårdades tillsammans med rättspsykiatriskt dömda

2:47 min

Läskigt och otryggt säger en av de unga kvinnor som vårdats på samma avdelning som mordbrandsdömda inom psykiatrin.

– Man vet inte vad de gjort tidigare och vad de kan göra. Även om man ska känna sig säker på avdelningen så gör man ju inte alltid det, säger Johanna, som egentligen heter något annat.

 Johanna är en av de unga kvinnor med ätstörning som vårdats tillsammans med personer som dömts till rättspsykiatrisk vård vid Östersunds sjukhus, något P4 Jämtland rapporterade om förra veckan.

Efter vår granskning av bristerna inom psykiatrin vidtar regionen nu en rad kraftfulla åtgärder: både en intern och en extern granskning, av inhyrda konsulter, pågår av verksamheten.

Det är både platsbrist och brist på läkare vilket leder till dålig kontinuitet för patienterna och flera anställda har vittnat om att patientsäkerheten hotas.

– Man vill ju kunna känna sig trygg. Många gånger när jag och andra sökt vård har vi fått sova inne i samtalsrummen när det inte funnits plats, säger Johanna till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista