Innovation

De tävlar med idé som ska stoppa antibiotikaresistenta bakterier

5:42 min

Julie Melsvik och Maja Wikman från Östersund deltar i världsomspännande tekniktävling med sin idé som ska stoppa antibiotikaresistenta bakterier.

First Lego League är en av de största kunskap- och teknologitävlingarna för unga i världen. Förra året deltog nästan 30 000 lag från 80 länder. Varje år har ett tema. Inom temat ska laget identifiera ett problem och sen komma på en möjlig lösning på problemet, utifrån tre moment: teknik, innovation och marknadsföring.

I år är temat hydrodynamik, alltså vätskors rörelse och ett av de deltagande lagen står Julie Melsvik och Maja Wikman för. De kommer från Vallaskolan i Östersund och vann sin regionala tävling och fick åka till den skandinaviska tävlingen i Oslo. Det blev ingen vinst där men istället har de blivit nominerade till International Open i Kalifornien.

– Jag har nog inte riktigt fattat att vi ska till Los Angeles än, säger Maja Wikman.

Deras idé ska ta itu med ett väldsomspännande problem, nämligen antibiotikaresistenta bakterier. De hoppas att deras lösning ska kunna hjälpa både djur och människor.

– Det är viktigt att vi ska kunna använda antibiotika om vi blir sjuka, vi vill stoppa antibiotikaresistens, säger Julia Melsvik.