Två äldre damer sitter vid matbordet och ska äta lunch.
1 av 4
Solveig Larsson och Alice Olofsson bor på äldreboendet Blomstergården i Krokom. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Lena Träskvik, kostchef på Krokoms kommun
2 av 4
Lena Träskvik, kostchef på Krokoms kommun Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Äldre sitter i matsal på äldreboende.
3 av 4
Boende på Blomstergården i Krokoms kommun. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Mat på en matvagn.
4 av 4
Mat som ska serveras till de som bor på Blomstergården. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
Äldrevård

Ingen korv på nyårsmenyn i Krokom i år

Solveig Larsson: Jag tänkte aldrig på korven så mycket
4:16 min

För ett år sedan serverades de boende på Blomstergården i Krokom korv på nyårsafton. Något som skapade en kritikstorm på sociala medier.

Det många inte visste förra året var att de boende fått en trerätterslunch tidigare på dagen. Och Solveig Larsson som bor på avdelningen Karlavagnen på Blomstergården tog det hela med ro.

– Det var underbart. Det var så bra lunch. Jag tänkte aldrig på korven så mycket, jag tänkte på att lunchen var så väldigt fin och bra, säger Solveig Larsson.

Nyheten om att de boende på Blomstergården i Krokom fått korv med bröd på nyårsafton förra året, spreds snabbt på sociala medier. Men de äldre var rätt nöjda med maten som bestod av korv, hemmagjort mos och gurkmajonäs och bröd, berättar Lena Träskvik som är kostchef i Krokoms kommun.

– Den stora lunchen kom aldrig fram. Det är på luncherna vi har fester här, de äldre klarar inte att äta så stadiga middagar och sedan gå och lägga sig. Jag förstår att folk blev upprörd när de inte fick hela sanningen. Och den här bilden som var så stark, att ett paket korvbröd var allt, säger hon.

Det var också färre personal än vanligt som jobbade i köket på eftermiddagen på nyårsafton. Det var två som jobbade i köket och en var vikarie. Därför blev det enklare mat till middag. 

– Det var många som for väldigt illa, kökspersonalen for illa. Sedan var det de som skrev sms till min privata telefon och hotade med det ena och det andra, säger Lena Träskvik. 

Men i år står ingen korv på menyn på Blomstergården.Det som serveras på nyårsafton i år är på lunchen älgfärsbiffar med pepparsås och klyftpotatis och pannacotta till efterrätt. Och till middag blir det laxpaté med romsås och kokt potatis, chokladmousse till efterrätt och senare på kvällen blir det ost och charkbricka.

– Det låter gott, säger Solveig Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".