Demonstration i Östersund mot utvisning av ensamkommande flyktingungdomar.
Demonstrationen i Östersund mot utvisning av ensamkommande flyktingungdomar samlade cirka 80 personer som gick från centrum till Migrationsverkets kontor i Odenskog. Foto: Marcus Frånberg
Flyktingpolitik

Demonstrerade mot utvisningar

2:03 min

Ett 80-tal personer demonstrerade i Östersund under tisdagseftermiddagen mot utvisningarna av ensamkommande flyktingungdomar.

Trots förslaget från regeringen i november om att ge en viss lättnad i regelverket för ensamkommande att stanna kvar i Sverige så menar kritiker att det inte är tillräckligt.

Regeringens förslag innebär inte en ny prövning av asylskälen, utan bara att man får ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Om personen sedan får jobb efter studierna finns möjlighet att ansöka om permanent uppehållstillstånd.

– Det är lättnader på papparet men inte i verkligheten. Om det blir av så är det inte förrän i vår och utvisningarna fortsätter ju, säger Sigbritt Herbert från organisationen Vi står inte ut.

Enligt Migrationsverket har det hittills i år återvänt 224 personer självmant till Afghanistan, varav ensamkommande barn var 17 stycken. Återvändande under tvång var 36 men då inga ensamkommande barn. För 2016 var den totala siffran på utvisningar till Afghanistan cirka 900 personer.
De här siffrorna är ett exempel men utvisningar sker samtidigt också till flera andra länder.
Källa: Migrationsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista