Brandbilstak med blåsljusen på
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Räddningstjänst

Extrem halka i Västjämtland – E14 stängdes av efter olyckor

Det rådde trafikkaos på många håll i framförallt västra Jämtland under onsdagsmorgonen. Lastbilar körde i diket i både Åre och Krokoms kommun. Extrem halka, enligt räddningstjänsten.

E14 stängdes av för trafik sedan en lastbil kört i diket vid Kläppen väster om Undersåker, vid 6-tiden på onsdagsmorgonen. Larm om olyckan kom strax före klockan 6 på onsdagsmorgonen. Det var en bulkbil som kört i diket, alltså en tankbil, men som inte transporterar något farligt gods.

En person som efter olyckan fanns kvar i hytten fördes till hälsocentral för kontroll. Enligt den första bedömningen verkade det inte röra sig om några allvarligare personskador. Personen var vid medvetande hela tiden efter olyckan.

Vägen förväntades komma att förbli avstängd en längre tid, eftersom det även blir fråga om ett ganska omfattande arbete med att bärga lastbilen.

Olycksorsaken är oklar men den svåra halkan lär kunna haft betydelse i sammanhanget.

– Det är extremt halt väglag i området, säger Callis Blom, brandbefäl vid räddningstjänsten i Åre, till P4 Jämtland.

Det inträffade kort efteråt dessutom ytterligare ett par lindrigare trafikolyckor längs E14, med främst tunga fordon som fått problem i halkan.

Bland annat i Hållandsbacken. Det gör att det kommer att vara fortsatt stopp i trafiken längs E14 under längre tid, enligt Callis Blom.

Även i Krokoms kommun, längs länsväg 339, cirka 1,5 mil norr om Krokom körde en lastbil i diket. Räddningstjänst och ambulans kallades ut och vägen stängdes av en stund men ingen person behövde föras till vård, enligt SOS Alarm.

Varning klass 1 för plötslig ishalka

SMHI varnar fortsatt, i både Jämtlands och Västernorrlands län för ishalka, på grund av underkylt regn eller regn på kalla vägbanor.

Senare under onsdagseftermiddagen och i kvällen väntas dessutom snabbt uppklarnande väder och sjunkande temperaturer.

Detaljväderprognosen säger att: det blir mulet och regn som passerar österut över länet under dagen.

Risk för underkylt regn eller regn på kalla vägar med ishalka som följd.

Det blir svag till måttlig, nordvästlig vind och mellan -2 och +3 grader.

Till kvällen uppklarning västerifrån och fallande temperaturer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".