Oskar Knutsson st-läkare Psykiatri Östersunds sjukhus Region Jämtland Härjedalen2
ST-läkaren Oskar Knutsson konstaterar att patienter kan ha dött i onödan: "Den bild som jag har skulle tyvärr kunna vara så. Det är ju en katastrof naturligtvis att människor har dött i förtid." Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Psykiatri

Psykiatriläkaren om självmorden: Det är en katastrof

4:05 min

Jämtlands län toppar statistiken när det gäller antalet självmord inom psykiatrin i de fyra norrlandslänen, visar P4 Jämtlands granskning.

Oskar Knutsson är ST-läkare vid psykiatrin i Östersund och han konstaterar att patienter kan ha dött i onödan.

– Den bild som jag har skulle tyvärr kunna vara så. Vi vet vad det får för konsekvenser för anhöriga och den närmaste omgivningen. Det är en katastrof, säger Oskar Knutsson till P4 Jämtland.

Andelen patienter som tagit självmord inom psykiatrin är högst i Jämtland i jämförelse med de övriga fyra norrlandslänen. Här har 52 patienter tagit sitt liv de senaste åtta åren.

Redan 2010 kritiserade socialstyrelsen psykiatrin i Östersund för att bristande läkarkontinuitet kan ha bidragit till en patients självmord.

– Jag undrar vad det är som har gjort att vi inte har lyckats lösa det här problemet, säger Oskar Knutsson. 

Nu när det här har framkommit - vad borde ni göra?

– Vi har fått en ny områdeschef är som tagit tag i de brister som funnits i verksamheten och det pågår en genomlysning av externa granskare och därutöver håller jag på en slags interngranskning här. Vi kommer att vända på varenda sten för att se vad det är som har brustit. 

Förra veckan rapporterade P4 Jämtland om ett utlåtande Oskar Knutsson skrivit i samband med en lex Maria utredning som gjorts efter att en ung kvinna tog livet av sig på en sluten avdelning nu i våras. Då ville inte Oskar Knutsson uttala sig, men nu är läget ett annat.

– Det är så att jag kommit över information som gör att läget är i en helt annan situation. Ni har ju rapporterat om att problemet med bristande läkarkontinuitet fortfarande är kvar. Det har alltså gått åtta år och det verkar som vi fortfarande har en brist.

SJÄLVMORD BLAND PSYKIATRIPATIENTER

År 2010-2017

Jämtland: 52 patienter, 0,40 per tusen invånare

Norrbotten: 88 patienter, 0,35 per tusen invånare

Västerbotten: 61 patienter, 0,23 per tusen invånare

Västernorrland: 48 patienter, 0,20 per tusen invånare

Källa: IVO, Inspektionen för vård och omosorg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista