Dan Björklund Psykiatri Östersunds sjukhus Region Jämtland Härjedalen
"Känslan ska inte vara att man överlämnar anhöriga i livsfara. Känslan ska ju vara att man kommer på fast mark och att det här ska rätta upp sig", säger Dan Björklund. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Psykiatri

Mamma tog sitt liv vid permission - anhöriga pekar ut brister i vården

3:36 min

Anhöriga upplevde den 70-åriga kvinnan som orolig och vilsen. De hade inte fått någon särskild information inför utevistelsen.

– Känslan ska inte vara att man överlämnar anhöriga i livsfara. Känslan ska ju vara att man kommer på fast mark och att det här ska rätta upp sig, säger sonen Dan Björklund till P4 Jämtland.

Det är tre år sedan hans 70-åriga mamma tog sitt liv i samband med en fyra timmar lång permission från den psykiatriavdelning där hon var inlagd. Mamman hade drabbats av en djup depression och vistats på avdelningen i en knapp vecka.

Familjen har i efterhand konstaterat att det finns stora brister när det gäller journalföring av både mediciner och vilken vård mamman fått. Inte heller hade de fått några särskilda instruktioner inför mammas utevistelse.

Förra året gjorde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en särskild tillsyn av psykiatrin efter att man uppmärksammat att ovanligt många Lex Maria-anmälningar gjorts om just självmord de senaste fyra åren.

En slutsats i rapporten är att brist på läkarkontinuitet samt brister och avsaknad av dokumentation utgör ett hot mot patientsäkerheten, visar P4 Jämtlands granskning.

– Man satte ju inte in de nödvändiga åtgärder som det här tarvade. Dokumentation och upprättande av handlingsplan saknades helt, säger Dan Björklund. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista