Kyrkgatan 2, Jonny Johansson, Ann-Marie Ekström och Ingela Håkansson framför huset som kallas K2
1 av 3
Framför det skidbesmyckade huset på kyrkgatan 2. Från vänster: Jonny Johansson, Ann-Marie Ekström och Ingela Håkansson Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Kyrkgatan 2, Jonny Johansson, Kaffekoppar i kök
2 av 3
En bråkdel av de personliga kaffekopparna på K2, muggarna sparas undan så även de som lämnat huset kan använda sin egna mugg om de hälsar på. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Kyrkgatan 2, Schema över dagen, Whiteboard
3 av 3
Schema över de dagliga aktiviteterna. Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Psykisk ohälsa

Vårdenheten K2 erbjuder trygg miljö – hjälper mot psykisk ohälsa

Ingela Håkansson: Viktig plats för min återhämtning
3:09 min

Ett av världens högsta berg är det som inspirerat namnet till en av enheterna i Östersund där man hjälper deltagare att återhämta sig från psykisk ohälsa.

På kyrkgatan två ligger huset med skidorna på husväggen, som en referens till att livet kan vara svårklättrat ibland. Ingela Håkansson är en av dem som fått behandling här under flera år och idag arbetar hon inom psykiatrin som brukarinflytandesamordnare (DBT).

– Genom att få olika tips och idéer på vad jag skulle kunna göra för att det ska fungera bättre för mig i livet, har jag därefter kunnat prova och se vad som fungerar för mig, säger Ingela.

Jonny Johansson och Ann-Marie Ekström arbetar på K2 och berättar om vikten av att tänka på det positiva och att istället fokusera på det som är roligt.

– Vi har förmånen att få jobba med det friska, vi har väldigt lite fokus på det som inte fungerar och lägger istället fokus på det som fungerar och vad man kan göra trots att man inte är på topp, säger Jonny.

2015 fick de pris för årets folkhälsoinsats där man i nomineringen bland annat skriver att den trygga och positiva miljö som K2 erbjuder är en förutsättning för att deltagarna ska hitta motivation och intresse.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".