Närbild gevärspipa i skogsmiljö
Det är främst jaktvapen som lämnas in under vapenamnestin. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Polisen

Ny chans att lämna in olagliga vapen utan straff

1:19 min

Förra gången fick polisen i Jämtland in 600 vapen. Nu ges ny chans att lämna in illegala skjutvapen utan risk för straff.

Mellan februari och april nästa år kan svenskarna anonymt lämna in sina illegala skjutvapen utan att bestraffas när polisen genomför sin fjärde vapenamnesti. 

Under den senaste vapenamnestin för fyra år sedan fick polisen i Jämtlands län in 600 illegala skjutvapen.

– Det är framför allt jaktvapen, ofta anträffade i dödsbo eller att någon fått ta över ett vapen utan tillstånd. Vi får också in handeldvapen och en liten andel automatvapen, säger Börje Öhman som är presstalesperson för polisområdet.

På Tullverket, som sedan amnestin år 2013 har beslagtagit 284 illegala skjutvapen i landet, är man däremot skeptisk till vilken effekt en vapenamnesti kan ha på till exempel kriminella grupper och mängden gängskjutningar. 

– Tittar man på antalet skjutningar har det definitivt inte minskat utan har snarare ökat de senaste två-tre åren, och även en ökad frekvens av illegala skjutvapen, säger Jonas Karlsson, sakkunnig vid Tullverkets brottsbekämpning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista