Frida Jonsson, doktorand på enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.
Frida Jonsson är doktorand vid Umeå universitet och har forskat på psykisk ohälsa bland unga i glesbygd. Foto: Linnéa Ivarsson/Sveriges Radio
Forskning

Ny forskning om ungas psykiska ohälsa i glesbygd

1:49 min

Efter nyår presenteras resultatet av ny forskning kring hur unga i glesbygden mår psykiskt.

Mot bakgrund av flera självmord i en kommun i Västerbotten har Umeå universitet och Glesbygdsmedicinskt centrum genomfört ett forskningssamarbete om psykisk ohälsa bland unga.

Vid årsskiftet slutförs forskningsprojektet med Glesbygdsmedicinskt centrum i Västerbotten tillsammans med forskare på Umeå universitet som tittat på självmordsförebyggande arbete och psykisk ohälsa bland unga i glesbygd.

I våras utlyste regeringen ett uppdrag om forskning kring psykisk ohälsa bland unga.

Halva landet är Norrland och vi har speciella förutsättningar här. Som jag förstår så är det här det enda projektet i regeringens uppdrag som har fokus på just glesbygd, säger Frida Jonsson, doktorand på enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.

Forskningslaget har intervjuat både tjänstemän, politiker och ungdomar för att titta närmare på vad som behöver göras för att motverka psykisk ohälsa bland unga, såsom den självmordsvåg som drabbade Storuman i Västerbotten.

I februari ska Folkhälsomyndigheten presentera forskningen för regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista