Sjukvård

Ojämlik vård för cancerpatienter – bostadsort avgör

1:00 min

Mycket har hänt inom cancerrehabiliteringen men fortfarande är det olikheter beroende på var folk bor och vilken cancer de drabbats av.

Antalet cancerfall ökar och de flesta som drabbas behöver någon form av rehabilitering under eller efter behandlingen. Mycket har hänt bara det senaste året men fortfarande skiljer det sig när det gäller vad drabbade personer kan få hjälp med.

– Fortfarande är det olika och det är inte jämlikt och det beror både på diagnosen och på var du bor, säger Katja Vuollet Carlsson, samordnare för cancerrehabilitering vid RCC, Regionalt cancercentrum i Umeå.

Fortfarande är det olika och det är inte jämlikt.

Cancerrehabilitering handlar om att hjälpa patienten med både fysiska, psykiska, sociala och existentiella problem. Patienter kan behöva hjälp med smärtlindring, rädsla och depressioner, men också med sin diet eller barnpassning medan de är under behandling. Behoven kan förändras under tiden för en och samma patient. 

– Alla måste få hjälp. Det kanske inte behöver se precis likadant ut men vi måste ha en rutin för hur vi ska göra. Om en patient i glesbygden behöver en dietist så måste vi veta hur den patienten ska kunna få det stödet även om det sker på ett annat sätt än för patienten i stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista