Två julgranar med röda kulor och festligt glitter.
LED-lampor drar betydligt mindre el än annan belysning men den generellt dåliga kvalitén på till exempel ljusslingor gör att de går sönder och kastas, något som påverkar miljön en hel del. Foto: Marcus Frånberg
Energi

Ljusslinga med LED-lampor spar energi – men är miljöbov

4:45 min

Trots stora energifördelar med LED-lampor så gör de stora mängderna ljusslingor av dålig kvalitet att den sammanlagda miljöpåverkan ökar.

Julgransbelysningar och andra ljuskällor blir allt fler och mer omfattande år från år. Den relativt nya tekniken med LED-lampor drar omkring 80 procent mindre energi än de äldre glödlamporna. Samtidigt blir miljöbelastningen stor när enorma mängder ljusslingor tillverkas, de går ofta sönder och måste sedan kasseras. Återvinningen av dem är dessutom komplicerad och dyrbar.

– Man bör köpa ljusslingor av god kvalitet och ta hand om dem så att de går att använda i flera år. Dessutom kan man ha en timer så de inte lyser på dagarna, säger Lars Eklund på kretsloppsenheten vid Naturvårdsverket i Östersund.

Under flera år har mängden batterier som säljs i Sverige legat på omkring 3 000 ton. Fördelat på hälften laddningsbara och hälften engångsbatterier. De senaste åren har däremot antalet laddningsbara batterier ökat med mer än det dubbla. Bland annat blir det allt mer vanligt att även ljusslingor drivs med batterier.

– Det är betydligt bättre för miljön att inte använda ljusslingor som drivs med batterier. Råvaran till batterier måste som mycket annat tas från jordens resurser, säger Lars Eklund till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista