Stella Efendic till vänster, person som sitter och skriver på tangentbord till höger
Stella Efendic är stationschef på Arbetsförmedlingen i Östersund, och nöjd med den nya tjänsten jobskills. Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio, Pontus Lundahl/TT
Integration

Arbetsförmedlingen lanserar jobbsajt för nyanlända

1:14 min

På den nya hemsidan kan asylsökande lägga upp en egen jobbprofil och CV, som ska hjälpa till att snabbare komma ut på arbetsmarknaden.

Hittills har 25 000 registrerat sig i hela Sverige på hemsidan Jobskills. I slutet på året, förhoppningsvis i januari öppnas databasen för arbetsgivare, säger Stella Efendic som är stationschef på Arbetsförmedlingen i Östersund. 

– Man ska kunna söka om man behöver en viss specifik kompetens, och kunna ta kontakt med den asylsökande, säger hon. 

Man får en möjlighet att synas och göra någonting.

Sajten finns på sex språk och där kan nyanlända i Sverige skapa en egen jobbprofil, och även lägga upp sitt CV som översätts till svenska. Sidan riktar sig främst till personer som väntar på besked om uppehållstillstånd i Sverige.

– Man ska kunna förkorta den här tiden i väntan. Många upplever att man väntar och inte riktigt får den informationen om hur man ska gå vidare och man sitter med väldigt mycket kompetens. Man får en möjlighet att synas och göra någonting, säger Stella Efendic.

Stella Efendic säger att det är arbetsgivare som visat intresse för sajten.

– Vi har framför allt fått intresse från kommuner, för att vi behöver arbetskraft speciellt inom vissa yrkesområden, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista