Jan Nyström Psykiatri Östersunds sjukhus Region Jämtland Härjedalen
I sin senaste anmälan till IVO skriver Jan Nyström att han hoppas att människor som mår dåligt uppmärksammas och att åtgärder sätts in så att det inte går så långt att man tar sitt eget liv. "Det här är ju en grupp som man måste prioritera." Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Psykiatri

Psykiatrin anmäls för andra gången – ung man tog sitt liv

2:17 min

I slutet av oktober tog en ung man i länet sitt liv. Nu anmäler hans tidigare vårdnadshavare Jan Nyström psykiatrin. För andra gången på kort tid.

– Jag förstår ju nu att det är en resursfråga. Att det inte finns resurser inom psykvården just kopplat till ungdomar, säger Jan Nyström som är den som inom kort tid larmat två gånger till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

– Men man måste ju inse att det kan gå ända till självmord.

Redan i september larmade Jan Nyström om de brister i vården han sett. Till P4 Jämtland sa han då att, den då minderåriga, mannen tagits in på vuxenpsykiatrin med inslag av tvångsmatning av medicin och bältesläggning.

Något som Jan Nyström då upplevde som skrämmande.

– Jag tycker absolut inte att det var en miljö för en ungdom. Det var ganska hårda tag och bestämt. Precis som man kanske agerar mot en återfallsförbrytare, sa han till P4 Jämtland då. 

Det som Jan Nyström nu tycker att sjukvården aldrig tog tag i och utredde, var de problem och den sjukdomsbild som den unga mannen hade.

I sin senaste anmälan till IVO skriver han att han hoppas att människor som mår dåligt uppmärksammas och att åtgärder sätts in så att det inte går så långt att man tar sitt eget liv.

– Det här är ju en grupp som man måste prioritera. 

Hälso- och sjukvårdsdirektören vid Region Jämtland Härjedalen Lisbet Gibson menar att en stor del av förklaringen till att det inte fungerar inom psykiatrin är det finns så många stafettläkare där.

– Det är mycket det som gör att det blir olika lösningar och brist i kontinuitet, säger hon.

Lisbet Gibson säger att det pågår ett stort arbete så väl i Region JH som i hela Sverige för att göra sig oberoende av hyrläkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista