Järv
Foto: Örjan Holmberg/SR Västerbotten
Natur

Länsstyrelsen får inte besluta om järvjakt

0:53 min

Länsstyrelsen i Jämtland är inte längre de som kommer fatta beslut om skyddsjakt på järv då Naturvårdsverket inte förlänger delegeringen.

Tidigare har länsstyrelsen fattat beslut om jakt på järv på delegering från Naturvårdsverket, efter att regeringen bestämde 2013 att det är länsstyrelserna som ska besluta om skyddsjakt på rovdjur. 

– Vad det ytterst handlar om är att vi ska ha långsiktigt livskraftiga populationer av rovdjur i Sverige, och vad det gäller järven ska vi minst ha 600 järvar i Sverige, säger Marcus Öhman, enhetschef, viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Anledningen till beslutet som gör att länsstyrelsen inte längre får fatta beslut om skyddsjakt beror till stor del på att man tidigare i år lagt fram ett förslag för att jaga 13 järvar i Jämtlands län.

– Enligt vår bedömning är det ett för stort urval och Naturvårdsverket skulle vilja se en mer restriktiv inställning på jakten på järv, säger Marcus Öhman, enhetschef, viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Beslutet om skyddsjakt gäller bara järven, övrig skyddsjakt ligger fortfarande kvar på Länsstyrelsen i Jämtland. Men även skyddsjakt på järv kan fortfarande beslutas, men då av Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista