Människor som julhandlar.
1 av 3
Människor som julhandlar. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
Julklappar.
2 av 3
Julklappar. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio.
Julskinkor i kyldisk.
3 av 3
Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio
Jul

Så firar du en hållbar jul

1:09 min

I år väntas julhandeln slå nytt rekord.
Men Naturskyddsföreningen tycker att folk borde tänka till med julklapparna och fira en mer klimatsmart jul.

Julhandeln väntas slå nytt rekord i år, enligt HUI research. Tillväxten i december för den svenska handeln väntas bli cirka 78,5 miljarder kronor i omsättning. 

Karin Lexén som är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen tycker att det ändå är fler som intresserar sig för att fira jul på ett mer hållbart sätt. 

– Vi får jättemånga frågor till oss, säger hon. 

För den som vill vara klimatsmart i jul så finns det några tips. Karin Lexén säger att det man kan tänka på är att handla ekologiskt men också att se till så det inte blir för mycket matsvinn efter julmaten.

– Man kan fundera på hur många julklappar man vill köpa, vilken sorts julklappar man köper. Man kan också ge saker som man har gjort själv. Man kan önska sig något som flera går ihop och köper, säger hon. 

Hur ska man fira jul hållbart utan att det blir för mycket att tänka på?

– Jag tror man ska börja med att fråga sig själv, vad är det som gör en bra jul för mig? Sedan tror jag också att om man inte hetsar så mycket med att det måste vara massor med presenter och grejer runt omkring, utan att man funderar, vad är det som är viktigt för mig att ha?, säger Karin Lexén. 

 Fler tips för en hållbar jul

Miljömärkta ljus – stearin bidrar inte till växthuseffekten. Värmeljusbehållare i aluminium ska sorteras som metallförpackning

Ge bort en upplevelse – i stället för prylar

Ge bort second hand 

Sortera rätt – julpapper sorteras som pappersförpackning och snören som brännbart

Källa: Konsumentverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista