Solceller på hustak
1 av 3
Intresset för att installera solceller är stort i Jämtland och nu utökar regeringen stödet från 2018 och framåt. Foto: Lex van Lieshout / TT
Natalia Westgard, Länsstyrelsen, Handläggare investeringsstöd
2 av 3
Natalia Westgard, handläggare i investeringsstöd på Länsstyrelsen hoppas att det ökade bidraget ska ge flera ansökningar. Foto: Massimo Cati/Länsstyrelsen
Peter Cronheden, Solpanelsägare i Ås
3 av 3
I två och ett halvt år har Peter Cronheden haft solpaneler. Foto: Fredrik Bång Öberg/Sveriges Radio
Solenergi

Bidragsnivån för solceller höjs

4:13 min

Jämtland är det län i norra Sverige där intresset är störst för solceller. Och efter årsskiftet ökar investeringsstödet för dem som vill installera dessa.

900 miljoner kronor per år vill regeringen betala ut i investeringsstöd för att installera solceller fram till 2020. Detta är en ökning med över 300 miljoner från vad som beviljats under 2017.

Stödnivån kommer nu också höjas till 30 procent för alla, inte bara företag som det varit tidigare.

– Om det är flera som installerar solceller så blir elen mer miljövänlig och det är positivit, säger Natalia Westgard, på Länsstyrelsen

Närmare tio miljoner i investeringsstöd för att installera solceller har gått till Jämtlands län under 2017. Sedan stödet infördes är Jämtlands län den region som fått mest pengar i norra Sverige per invånare och med drygt 300 beviljade ansökningar även det län i landet som procentuellt fått flest beviljade ansökningar.

– Det ökade stödet blir väl att flera kanske skaffar solceller, vilket innebär att vi kan producera mer el på flera tak och då sparar vi på andra elutbyggnader, säger Peter Cronheden som haft solpaneler i två och ett halvt år.

Sverige har en ambition att tillsammans med Norge öka den förnyelsebara elproduktionen med 28,4 TWh (terrrawatt-timmar) perioden 2012 till 2020. Närmare 6000 privatpersoner och 4000 företag i Sverige har beviljats stöd sedan det infördes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista