julmat, rester kvinna håller i sillmackor
Mästerkocken Anna-karin Lagerström lagar nya spännande rätter av julmaten som blivit över. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio
Mat

Kocken tipsar om hur du tar tillvara på julmatsresterna

13 min

Korv, sill, skinkan, lax och även kalvsyltan från julbordet kan med enkla medel användas i nya maträtter.

Vid det här laget har nog många börjat tröttna på julmaten och börjar längta efter annan mat. Kocken och matexperten Anna Karin Lagerström gästade P4 Jämtland och gav sina bästa tips på hur du kan ta tillvara på matresterna som blivit över efter julhelgen och göra nya, spännande rätter.

– Om man bryter ned resterna var och en för sig, så blir det ju inte julmat, säger Anna Karin.

Anna Karin tipsar om att man exempelvis kan skiva eller strimla ned det som är kvar av julskinkan och frysa in. Sedan kan man använda det till exempelvis pizzafyllning, gratäng eller omelett. Vidare tipsar hon om att man kan mosa ned julköttbullarna och blanda ihop med tomatsås för att sedan göra en lasagne av det hela.

- Laxen kan användas till en laxpudding och de rökta korvarna passar bra i en gryta. Du kan också försiktigt smälta ned olika kalvsyltor till en ny sylta, säger Anna Karin Lagerström avslutningsvis.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista