Hus  Brittsbo OBS fotomontage
Bostäder byggs i Brittsbo, men förskolan dröjer. Foto: Martin Hagelin/Privat ( bilden är ett fotomontage)
Östersund

Nya förskolor planeras när Östersund växer

0:53 min

Ökad inflyttning och fler födda barn innebär ökat krav på en fungerande barnomsorg för Östersunds kommun. Men kommunen har planer i pipen.

Boende i Brittsbo får förskoleplats på Frösön, det kunde vi berätta om på onsdagen.

För många inflyttade som hoppats på att få slippa pendelavstånd och tidsödande logistik kan det bli en besvikelse, i det här fallet på grund en utlovad förskola i Brittsbo som sköts på framtiden.

– Hade vår plan för förskolan i Brittsbo löpt på som planerat hade bygget varit igång nu. Men när vi gick ut för att upphandla fick vi inte in några anbud utan fick sätta vår egen personal på ritning och projektering. Men nu räknar vi med att komma igång sommaren 2018 med inflyttning våren 2019, säger AnnSofie Andersson (S), kommunalråd i Östersunds kommun.

I Brittsbo byggs därmed fyra avdelningar, men det behövs fler förskolor i kommunen eftersom både inflyttning och barnafödande ökar. Idag kan kommunen erbjuda plats enligt 4-månadersreglen, men risken är att förskoleplatsen hamnar en bit bort.

– Med det tryck som vi har nu så är det så att vi inte alltid kan erbjuda plats på den önskade eller närmaste förskolan till att börja med. Men vi har planer på förskolor till exempel vid Jägarvallen på Stadsdel norr och vi ska bygga ut både skola och förskola i Lugnvik. Och i varje nytt bostadsområde går vi noga igenom vad behövs, bland annat i form av förskolor, så det ligger flera förskolor i plan framöver, säger AnnSofie Andersson (S) till P4 Jämtland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista