Hemtjänst

82-årig kvinna blev liggande 36 timmar – trots hemtjänst

5:14 min

Hans Loos 82-åriga mamma skulle fått hemtjänst fyra gånger om dagen men efter ett fall kunde hon inte öppna dörren och blev liggande i 36 timmar på golvet.

Nu är Hans Loo kritisk till att hans mamma kunde bli liggande i 36 timmar och tvingades läggas in på sjukhus då hon var uttorkad och hade liggsår. Det här berättade han i Länstidningen i förra veckan. Han undrar hur det kan ske att någon som ska ha hemtjänst fyra gånger om dagen kan vara nära att dö i sitt eget hem för att hemtjänsten inte larmar när ingen öppnar dörren.

– Hur kan det vara så att ens mamma blir liggande i minst ett och ett halvt dygn utan att hemtjänsten upptäcker det. Det är ju jättekonstigt och väldigt allvarligt – att man kanske kan dö i sitt eget hem trots att man har hemtjänst som ska vara där fyra gånger om dagen. Det är skandal!

Hur kan det vara så att ens mamma blir liggande i minst ett och ett halvt dygn utan att hemtjänsten upptäcker det

Vårdbolaget Attendo care, som skötte hemtjänsten hos Hans Loos mamma, säger i en kommentar till P4 Jämtland att de inte kan kommentera det specifika fallet men Pontus Karmhag, regionchef för Östersund, meddelar att man vid allvarliga incidenter gör en internutredning för att förbättra sig.

– Det är självklart jättetråkigt och beklagligt om någon kommer till skada eller känner ett missnöje med våra tjänster. I de fall när någon kommer till skada så utreder vi det så fort vi har möjlighet. Bedömer vi att det är en allvarlig händelse eller risk för en allvarlig händelse så genomför vi en omfattande internutredning för att förhindra att det händer igen, säger han.