Miljö

Fler väljer bort plastkassen efter skärpta regler

4:20 min

Hälften av alla som handlar väljer bort plastkassen sedan nya regler tillkom i somras, visar en undersökning Naturvårdsverket och Håll Sverige Rent låtit göra.

Det var den första juni 2017 som nya regler infördes för butiker runt om i landet. Nu måste de informera kunder om plastkassens miljöpåverkan.

– Vi kan se att ungefär åtta av tio kunder väljer bort plastkassen, säger Stina Jonsson, jobbar i kassan i en sportbutik i Östersund.

Enligt undersökningen, som gjorts utav Novus, så väljer hälften av alla som handlar bort plastkasse. Det är en ökning med 21 procent sedan reglerna infördes.

Orsakerna är, enligt undersökningen, att kunderna tänker på miljön, eller att man säger sig inte behöva en påse.

Jerker Hansson, försäljningschef på ICA Maxi i Östersund, säger att totalt säljer mataffären nästan en miljon kassar om året. Sedan de nya reglerna infördes har det dock skett en minskning med sju procent, menar han.

– Det är inte bara för att kunderna blir påminda i vår butik, utan det blir ett tänk: Man blir påmind överallt, det blir en vana, säger han till P4 Jämtland.

Svara gärna i vår undersökning hur du brukar göra. Många kommenterar också hos P4 Jämtland på Facebook.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.