Mårten Johansson, författare till en bok om laviner. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR
2 av 2
Mårten Johansson. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/Sveriges Radio
Laviner

Ovanliga snöförhållanden gör lavinexperten orolig inför helgen

3:44 min

Lavinprognosen är en trea och man bör ta det säkra före det osäkra ute på fjället, säger Mårten Johansson på Åre lavincenter.

Snöfallet som varit nu i dagarna håller precis på att mattas av men det lämnar ju efter sig en helt ny värld runt omkring oss. Några som är extra glada är förstås skidåkarna, det har vi kunnat se på våra sociala medier. Men snön gör ju också att risken för laviner i fjällen ökar, just nu säger prognosen att det finns en betydande risk.

– Vid extrem lavinfara är jag inte särskilt orolig, då är det så uppenbart att det är farligt, men framöver är jag lite orolig, nyår gör att fler ger sig ut på fjället, säger Mårten Johansson på Åre lavincenter.

Det är en del saker som gjort att omständigheterna för lavinerna ser annorlunda ut i år, påpekar Mårten Johansson. Stora oväder brukar föras in med västanvinden men den här gången har det blivit tvärtom och det är de västra sidorna som är drabbade.

– Det här innebär att man inte kan gå på gammal vana.

En annan del som påverkar är det rimfrostlager som ligger begravt nere i snötäcket, man brukar säga att lavinfaran upphör inom 24 eller 48 timmar men så fungerar det inte i det här fallet.

– Jag ska vara helt ärlig, vi har inte full koll på vilket områden det gäller och om vi inte har full koll, då har nog inte någon annan det heller, så man bör ta det säkra före det osäkra, säger Mårten Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista