Benny Jonsson, ordförande i Idre Sameby, ser allvarligt på det som hänt. -  Man blir ju förbannad, det handlar om vår ekonomi här uppe.
Benny Jonsson, ordförande i Idre Sameby Foto: Alva Snis/Sveriges Radio.
Trafiksäkerhet

Rennäringen får inte dispens från hjälmtvång

2:00 min

Alla samebyar som ansökt om dispens nu under hösten har fått avslag.

Den 1 januari 2016 infördes hjälmtvång på snöskoter. Under utredningsperioden om hur hjälmarna påverkar renskötarna så har samebyar kunnat ansöka om dispens från Transportstyrelsen.

Sex samebyar från Idre i söder till Könkämä i norr den här hösten ansökt om dispens från hjälmtvånget. Samebyarna hänvisade till belastningsskador och svårigheter att höra och lokalisera både renar och arbetskollegor, eftersom hörseln försämras av hjälmen. En skoterhjälm väger ca ett kilo.

Samtliga samebyar som sökt om dispens har fick avslag i december. Eftersom det krävs särskilda skäl för att Transportstyrelsen ska kunna med ge dispens-

--Av de samebyar som hittills beslutas så gjordes bedömningen att dessa inte påvisande sådan särskilda skäl. Däremot tillkom de en paragraf som anger en lättnad, säger Pär Ekström utredare på Transportstyrelsen.

Paragrafen innebär att renskötare och andra yrkesutövare får använda en lättare alpinhjälm eller en hjälm som används vid luftsport - om man tycker att en riktig skoterhjälm är för tung eller försämrar sikt eller hörsel.

Benny Jonsson ordförande Idre sameby, en av de Samebyrar som fått avslag tycker att man borde utreda frågan bättre innan man tog bort möjligheten till undantag.

- Nu stiftar man en lag för att förebygga skador vid olyckstillfällen, men man vet inte om det blir andra skador på en hel yrkesgrupp, säger Benny Jonsson ordförande i Idre Sameby.

Kommer du och dina kollegor inom eran sameby använda de här lättare hjälmarna?

- Jag kan bara svara för mig själv. Man måste väl inhandla en och prova och se. Det är klar att det är en större skillnad eftersom de är lättare, säger Benny Jonsson.

Bötesbeloppet för att köra utan hjälm är 1500 kr.

Samebyarna har möjlighet att överklaga beslutet till regeringen inom tre veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista