Skyddsombud för centrala buss Bengt Breding, Skyddsstopp, Pibacken
1 av 2
Skyddsombudet Bengt Breding hänvisar resenärerna att istället åka från Hofvallens hållplats. Foto: Fredrik Bång Öberg/Sveriges Radio
Hållplats Pibacken riktning mot Östersund, Busshållplats i vinterväglag
2 av 2
En av busshållplatserna som hålls stängda sett från riktning in mot Östersund. Foto: Fredrik Bång Öberg/Sveriges Radio
Trafiksäkerhet

Busshållplatser stängs – bedöms som trafikfarliga

3:17 min

Två av Östersunds nya busshållplatser har belagts med skyddsstopp då det finns risk att bussarna glider ut på vägen när de stannar där.

Längs med Trondheimsvägen, mellan Östersunds centrum och Lugnvik, ligger hållplatserna vid Pibacken. Sedan en vecka tillbaka har resenärerna fått vända sig till Hofvallen istället då hållplatserna belagts med skyddsstopp.

– Dels är det feldoserat så det lutar ut i vägbanan när bussarna stannar, är det halt så glider vi ut. Bilarna bakom har inga väjningsmöjligheter och då kan det uppstå olyckor, säger skyddsombudet vid Centrala Buss, Bengt Breding.

Dessutom ligger de nära ett övergångsställe. Hade hållplatserna flyttats 20-30 meter längre bort skulle trafiksituationen vara ett annat, enligt honom.

– Jag bedömer det som väldigt allvarligt, för vi vill ju inte se till så att det händer en olycka med stora personskador, därför har vi sagt att nu får det räcka, säger Bengt Breding.

Jan Asplund, trafikingenjör vid Östersunds kommun, menar att lutningen inte togs med i beräkningen när busshållsplatsen byggdes.

– Det gjordes lite snabbt och gjorde det här rakt upp och ned och tänkte inte på det här att det lutar, säger han till P4 Jämtland.

Enligt Jan Asplund kan busshållplatsen rättas till först till sommaren.

– Det kan vi inte göra mitt i vintern, vi måste vänta tills det blir lite barmark innan vi kan göra det då det ska på ny asfalt också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista