Hudförändringar kan utvecklas till malignt melanom. Foto:Christer Suneson
Hudförändringar kan utvecklas till malignt melanom. Foto: Christer Suneson
Sjukvård

Stor andel tjocka malignt melanom i norr

Trots att hudcancer är mindre vanligt i norra Sverige än i södra så har vi större andel diagnosticerade tjocka maligna melanom när det gäller den farligaste hudcancerformen.

– Av någon anledning har vi större andel tjocka tumörer här vilket i sin tur ger en sämre prognos, säger Senada Hajdarevic från RCC, Regionalt cancercentrum norr i Umeå, som har forskat om malignt melanom som är den mest allvarliga av hudcancertyperna.

Vi tänker att här uppe är inte solen så stark.

– Tyvärr är andelen tjocka malignt melanom stor och vad det beror på vet vi inte, men det betyder i alla fall att vi har upptäckt de i ett senare skede. Och det betyder att det är en sämre prognos.

Det här är särskilt markant bland män som ofta är sämre än kvinnor på att kontrollera sina prickar på huden och som ofta är sämre på att boka en tid för att få dem kollade.

Förutom att personer som bor i Norrland kanske söker hjälp senare så är de kanske sämre på att använda solskyddsmedel. 

– Vi tänker att här uppe är inte solen så stark men det beror på var vi vistas och om vi har kläder på oss till exempel. Men vi har också blivit bättre på att resa utomlands. Vi reser till riktigt soliga länder som till exempel Thailand och så kommer vi dit med vårt vita skinn, säger Senada Hajdarevic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista