Kjell Eriksson, distriktchef vid Färjerederiet på Storsjön.
Det är inte alltid ett självklart enkelt jobb att ansvara för färjorna när isen tjocknar. - Färjan fungerar dåligt eller inte alls när det är för mycket is men samtidigt är tjock is bra för isvägarna, säger distriktchef vid Färjerederiet på Storsjön. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Kommunikationer

Kyla krävs för isvägarna på Storsjön

Isvägschefen: Det är naturen som bestämmer
4:41 min

Trots en relativt lång kall period sedan i november är det långt ifrån klart när isvägarna på Storsjön kan öppnas.

– Vi packar nu snön med snöskoter, på så vis kan kylan nå isen så den blir tjockare, säger färjerederiets distriktschef Kjell Eriksson.

Dimman stiger ur isrännan mellan Håkansta och Norderön när en av Storsjöns två färjor trycker sig fram bland snösörja och isblock. Det blir lite dubbelt förhållningssätt vad det gäller kommunikationen över sjön vintertid. Färjan mår inte bra och tar sig inte fram när isen blir för tjock, något som personalen vid Färjerederiet löser med teknisk utrustning och extra turer för att hålla rännan öppen.

Samma personal jobbar också med att göra isen tjockare bara några hundra meter från rännan för att kunna öppna isvägen när färjan tröttnat på isen.

– Blir det en kall period nu så måste vi nog stänga färjetrafiken mellan Håkansta och Norderön, men vi jobbar för fullt med att kunna öppna isvägarna så fort vi kan säger Kjell Eriksson, distriktschef vid Färjerederiet på Storsjön.

Är isen tunn och det kommer lätt och luftig snö isolerar den så att isen inte växer till sig, men kommer det i stället rejält med tung snö som tynger ner isen, då stiger vattnet, fryser till och blir en bra körbana.

– Naturen bestämmer men vi kan hjälpa till med att till exempel packa snön med snöskotrar och borra hundratals hål så att vatten stiger och bygger på isvägen, säger Kjell Eriksson.

Men hur var det nu då. En vanlig fråga till Färjerederiet är, när öppnas isvägen? Svaret blir oftast: det bestämmer naturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".