Man med svart t-shirt och guldhalsband, kvinna med bakåtkammat hår
Urban Sandberg ordförande för Lärarförbundet Östersund och Emelie Persson, huvudskyddsombud Foto: Anneli Johansson/ Sveriges Radio
Lärarbrist

Lärarfacket bekräftar uppsägningar från förskollärare

2:34 min

Flera förskollärare har valt att säga upp sin fasta anställning och istället  arbeta som vikarie – för att få ägna sig åt barnen. Det bekräftar Lärarförbundet i Östersund.

– Det är bedrövligt att man ska känna sig tvingad att säga upp sig för att få göra det man verkligen har utbildat sig för, säger Emelie Persson som är huvudskyddsombud i Lärarförbundet i Östersund.

Urban Sandberg, ordförande för Lärarförbundet i Östersund berättar att de gjort en stor medlemsundersökning under 2017. Där har medlemmarna tryckt på att det viktigaste är tid för förberedelse och efterarbete. I slutändan är det barnen som blir lidande om inte lärarna får sin förberedelsetid.

Emelie arbetar själv som förskollärare och tycker att arbetsgivarna måste se till att ge resurser för att möta de nya kraven.

– Vi vill behålla de förskollärare vi har och hoppas att arbetsgivarna verkligen kämpar för att behålla dom, säger Emelie Persson som är huvudskyddsombud i Lärarförbundet i Östersund.

En av dem som sagt upp sig är Eva Hyttstrand i Åre. Efter 30 år som förskollärare har hon valt att istället arbeta som vikarie via bemanningspoolen i kommunen. 

– Jag känner att det läggs på mycket mer administrativt arbete och vi hinner inte med barnen. Till slut fick jag nog, jag kände att jag inte räckte till, säger Eva Hyttstrand till P4 Jämtland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista