Badrumsinteriör med duschdraperi
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Skolmiljö

Många elever har fått bättre skolduschar

1:24 min

Snuskiga duschar, rädsla att visa sig naken och ont om tid – efter Sveriges Radios granskning har flera skolor sett över skolduscharna.

För ett år sedan gjorde Sveriges Radios P4-kanaler en granskning som visade att 15 av 25 elever undviker att duscha på skolan.

– Att man är flera samtidigt som duschar i ett rum känns obehagligt. Man vet inte vad andra tänker, om de ska säga något, sa Tuwa Innerwik som då gick på Östbergsskolan på Frösön.

Hon berättade att miljön och självkänslan gjorde att hon många gånger skippade att duscha efter idrotten.

Östbergsskolan har länge varit medveten om problemet och har sedan tidigare byggt duschbås och skaffat draperier. Efter granskningen har skolan arbetat med scheman för att försöka skapa tid för eleverna att kunna duscha.

– Vi har tittat över schemat och försökt saxa det så gott det går, säger skolans rektor Carina Abrahamsson 

I Sveg, som vi också besökte för ett år sedan, har de inte gjort något speciellt. Det beror på att det finns planer på att bygga en ny skola. På Vattudalsskolan i Strömsund har man höjt temperaturen på duscharna för att få elever att duscha.

I Sverige i stort visar en genomgång som olika P4-kanaler gjort att det är 15 av 28 skolor som genomfört förändringar efter granskningen för ett år sedan.

– Det handlar om hygien, när man rör på sig behöver man duscha om man blir svettig, säger Carina Abrahamsson, rektor på Östbergsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista