Skola

Årepolitiker: Brist på förskolelärare är problemet

2:41 min

Det behövs fler utbildade förskollärare för att det ska bli mer tid för barnen, menar ansvarig politiker i Åre, Emma Nordin (M).

Åre kommunen jobbar på flera sätt för att behålla och rekryterar förskollärare. Ett sätt är en vikariepool bara för förskolan.

– Det här är för att få en utökad grundbemmanning och för att underlätta för alla som jobbar på förskolan, att det finns en pool med personal som arbetar på vår förskolor, säger Emma Nordin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Åre kommun.

Som P4 Jämtland berättat tidigare under onsdagen har förskolläraren Eva Hyttstrand sagt upp sig från förskolan i Åre kommun. Orsaken är att det enligt henne i och med den nya läroplanen har blivit alldeles för mycket administrativt arbete, vilket hon menar stjäl tid från arbetet med barnen. 

– Jag känner att det läggs på mycket mer administrativt arbete och vi hinner inte med barnen. Till slut fick jag nog, jag kände att jag inte räckte till, säger Eva Hyttstrand som arbetat i kommunen i 30 år som förskollärare, men som nu jobbar som vikarie.

Enligt Lärarförbundet i Östersund finns det fler förskollärare som säger upp sig och i stället jobbar som vikarier av samma anledning. 

Emma Nordin i Åre tycker att det är tråkigt att en förskollärare i kommunen väljer att säga upp sig. 

– Det är ju inte så att alla förskollärare ser det här som negativt. Det här ju mottagits positivt också, att förskolläraryrket får den status som yrket förtjänar, säger hon.

Men tar du henne inte på allvar när hon säger att det inte går ihop med så mycket administrativt jobb och att ta hand om barnen på samma gång?

– Det är ju såklart ett problem att det saknas utbildad personal, det är det absolut viktigaste för att behålla en bra kvalitet och jobba med det uppdrag vi fått i den nya skollagen, säger Emma Nordin (M).