Trine Amundsen, VD Torsta AB
Trots nedläggning av två verksamheter på grund av två miljoner kronor i minskade intäkter ser vd:n för Torsta AB ljust på framtiden. - Vi har bland annat ett mycket stort intresse för utbildningarna inom de gröna näringarna, säger Trine Amundsen. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Sparkrav

Torsta skär ner när regionen måste spara pengar

1:33 min

Sparbeting från Region Jämtland Härjedalen gör att två verksamheter inom landsbygdsutvecklingen på Torsta AB läggs ned.

Torsta AB i Ås som arbetar med utveckling och utbildning inom de gröna näringarna lade ner två av sina verksamheter sista december, Ullforum och Vattenbruksutvecklingen. Ullforum har funnits i olika former sedan 1990-talet och har arbetat för att utveckla fårnäringen och ullförädling. Delen med vattenbruksinriktning har stöttat och hjälpt företagare som arbetade med fiskodling, fiskhälsa eller fiskförädling.

– De som driver vattenbruk i länet är oftast större företag än vår målgrupp och de som använder sig av ullspinneriet Mini Mill är till stor del företag som inte kommer från länet. Därför valde vi att avveckla dessa, säger Trine Amundsen, vd vid Torsta AB.

Torsta AB omsätter cirka 46 miljoner kronor per år och de två miljoner som nu företaget går miste om är inte avgörande för framtiden.

Vi har flera andra verksamheter för att utveckla de gröna näringarna, dessutom en hel del uppdragsutbildningar. Jag ser mycket positivt på framtiden, då vi också har ett mycket stort intresse för vår gymnasieutbildning, säger Trine Amundsen.

Torsta AB har i uppdrag av regionen att utveckla länets gröna näringar och det omfattar tio miljoner kronor per år, som nu sedan första januari minskats med 20 procent till åtta miljoner.

Nedläggningen av de två verksamheterna berör tre anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista