Vård & omsorg

Förundersökning startad kring 82-åring som lämnades på golvet

Åklagare har beslutat inleda en förundersökning om vållande till kroppsskada efter att Hans Loos 82-åriga mamma, trots att hon hade hemtjänst fyra gånger om dagen, blev liggande på golvet i 36 timmar.

Som P4 Jämtland berättat tidigare blev Hans Loos 82-åriga mamma för ett par veckor sedan liggande på golvet i 36 timmar.

Detta trots att hon hade hemtjänst i Östersund fyra gånger om dagen.

Nu blir händelsen ett polisärende, sedan Hans Loo lämnat in en polisanmälan.

Enligt åklagaren och förundersökningsledaren Eva-Lena Rimér utreds saken som vållande till kroppsskada och har i ett första steg gett polisen i uppdrag att ta reda på hur allvarliga skador hon fått.

– När det gäller vållande till kroppsskada krävs det först att man har fått en kroppskada som inte är ringa. Sedan krävs det att någon varit oaktsam i förhållande till att den här kroppskadan uppstått, säger Eva-Lena Rimér till P4 Jämtland.

Enligt Hans Loo mår hans mamma nu bra. De har efter händelsen bytt hemtjänst från Attendo care till Östersunds kommun.

– Hon mår bättre än någonsin. Ett trygghetsteam har varit hemma hos henne också, säger han till P4 Jämtland.

Vårdbolaget Attendo care, som skötte hemtjänsten hos Hans Loos mamma, har tidigare meddelat att man inte kommenterar det specifika fallet.

Pontus Karmhag, regionchef för Östersund, sade däremot i förra veckan att företaget vid allvarliga incidenter gör en internutredning för att förbättra sig.

– Det är självklart jättetråkigt och beklagligt om någon kommer till skada eller känner ett missnöje med våra tjänster. I de fall när någon kommer till skada så utreder vi det så fort vi har möjlighet. Bedömer vi att det är en allvarlig händelse eller risk för en allvarlig händelse så genomför vi en omfattande internutredning för att förhindra att det händer igen, sade han den 28 december till P4 Jämtland.