Anders Lundqvist till vänster, skidåkare till höger
I Vemdalen slog man besöksrekord dagen före nyårsafton, säger Anders Lundqvist, destinationschef Skistar Vemdalen. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio, Johanna Vackdahl/Sveriges Radio
Turism

Rekord för skidturismen under jul och nyår

Destinationschefen: Lika mycket gäster som vi fått snö
0:59 min

I Åre och Härjedalen har man aldrig haft så många skidturister som under julhelgerna.

Den goda tillgången på snö är en anledning att många lockats att fira jul och nyår i fjällen, i motsats mot till i fjol när det var en nedgång.

– Vissa dagar har vi haft rekordnivåer med gäster i skidsystemet, säger Anders Lundqvist är destinationschef för Skistar i Vemdalen, som inkluderar Vemdalsskalet, Klövsjö/Storhogna och Björnrike.

– Vår toppdag hade vi för första gången över 11 500 gäster som åkte skidor här i Vemdalen, jag tror det var 30 december.

Även Åre har haft rekordmånga skidbesökare över julhelgen i år, främst kring nyårsafton. Destinationschefen Niklas Sjögren Berg berättar att de varit uppe i besöksnivåer som är högre än någonsin innan, även sett till resten av säsongen.

Även i Bruksvallarna har man sett en ökning. I Funäsdalsfjällen, som består av sex skidområden, har det också sålts rekordmånga säsongskort, spårkort och skoterkort under försäsongen.

Den goda tillgången på natursnö uppges vara en bidragande orsak. Niklas Sjögren Berg säger att under de 15 år som han har jobbat i Åre, så har de aldrig haft så bra tillgång till snö.

– Sista två veckorna har det kommit mycket natursnö, just nu är det 97 centimeter. Att det känns väldigt vintrigt gör upplevelsen ännu bättre, säger Anders Blomkvist i Vemdalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".